Verzekeraars sluiten dekking uit bij appen achter het stuur | Rebel Lease

Verzekeraars sluiten dekking uit bij appen achter het stuur

Dit zorgt voor enorme financiële risico’s voor veroorzakers. Sinds 1 december hebben vier grote verzekeraars in Nederland hun polisvoorwaarden aangepast.

(ANP) –  Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared verzekeren geen schade meer als blijkt dat de bestuurder tijdens het ongeval aan het appen was. Deze maatregel kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor de veroorzaker, met kosten die volgens berekeningen van Independer kunnen oplopen tot miljoenen euro’s.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat driekwart van de bestuurders weleens een telefoon gebruikt tijdens het rijden. Dit gedrag leidt niet alleen tot levensgevaarlijke situaties, maar kan ook een enorme financiële strop betekenen. Verzekeringsexpert Menno Dijcks van Independer benadrukt de ernst: “Bij letselschade lopen de kosten al snel in de tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s, zeker bij blijvende invaliditeit.”

Een voorbeeld: als een 45-jarige chirurg door letsel nooit meer kan opereren, kan de vergoeding voor inkomensverlies oplopen tot €3,96 miljoen. Deze kosten worden door de verzekeraar aan het slachtoffer uitgekeerd, maar bij bewijs van telefoongebruik achter het stuur kan de verzekeraar dit bedrag op de veroorzaker verhalen. Bewijslasten zoals getuigenverklaringen, dashcambeelden, slimme camera’s of politierapporten spelen hierbij een cruciale rol.

Voor veroorzakers die de schade niet kunnen betalen, dreigen verregaande gevolgen zoals inbeslagname van eigendommen of zelfs een persoonlijk faillissement. “Bij faillissement raak je de controle over je financiën en bezittingen kwijt,” waarschuwt Dijcks.

Ook andere verzekeraars kunnen schade verhalen op basis van nalatigheid of roekeloosheid, zelfs zonder expliciete uitsluiting in de polisvoorwaarden. Met hun nieuwe voorwaarden geven Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Inshared een duidelijk signaal: laat je telefoon tijdens het rijden met rust, niet alleen voor je veiligheid, maar ook voor je financiële toekomst.

Bron: ANP / AD.nl